Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://dspace.wunu.edu.ua/handle/316497/32944
Назва: Теоретичні та прикладні аспекти бухгалтерського обліку в сфері землекористування
Інші назви: THEORETICAL AND APPLIED ASPECTS OF ACCOUNTING IN THE SPHERE OF LAND USE
Автори: Бруханський, Руслан Феоктистович
Brukhanskyi, Ruslan Feoktystovych
Бінчаровська, Тетяна Анатоліївна
Ключові слова: Земельні ресурси
Землі сільськогосподарського призначення
Ринок землі
Бухгалтерський облік земельних ресурсів
Дата публікації: 2018
Видавництво: Економічний аналіз
Бібліографічний опис: Бруханський Р. Ф., Бінчаровська Т. А. Теоретичні та прикладні аспекти бухгалтерського обліку в сфері землекористування. Економічний аналіз. Тернопіль, 2018. Том 28. № 4. С. 305-312.
Короткий огляд (реферат): У статті доведено, що залежно від способу набуття прав власності та користування, земельні ресурси в сучасній системі бухгалтерського обліку розглядаються як: основні засоби на правах володіння, що є активами підприємства, і щодо яких повною мірою реалізуються права володіння, користування та розпорядження; нематеріальні активи на правах користування, що є об'єктом обліку, щодо якого обмежено розпорядчі функції; об’єкти орендних відносин, які обліковуються на позабалансових рахунках; інвестиційна нерухомість, що утримується з метою отримання орендних платежів та/або збільшення власного капіталу. У процесі дослідження встановлено, що потенційне запровадження повноцінного ринку земель сільськогосподарського призначення формує певні обмеження та проблеми для обліку земельних ресурсів в аграрних підприємствах. Вони пов’язані із відсутністю єдиної методики переведення земель, що перебувають у власності чи у користуванні підприємств з однієї форми власності в іншу. Для уникнення таких проблем у статті запропоновано універсальний алгоритм обліку землекористування у сільськогосподарських підприємствах. Його використання дозволить забезпечити достовірне відображення операцій із земельними ділянками та їх використанням незалежно від форми власності на них, а також дасть змогу автоматизувати облікові процеси у сфері землекористування. Метою дослідження є визначення особливостей бухгалтерського обліку у сфері землекористування та розробка практичних пропозицій щодо удосконалення діючої методики відображення земельних ресурсів сільськогосподарського призначення в бухгалтерському обліку. На основі аналізу особливостей обліку земель з урахуванням класифікації форм власності на землю сформовано універсальний алгоритм обліку землекористування на сільськогосподарських підприємствах. Використання цього алгоритму при запровадженій автоматизованій формі обліку на сільськогосподарських підприємствах дасть можливість працівникам бухгалтерської служби відображати на рахунках усі операції із земельними ресурсами сільськогосподарського призначення незалежно від форми власності на них.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://dspace.tneu.edu.ua/handle/316497/32944
Розташовується у зібраннях:Статті



Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.