Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://dspace.wunu.edu.ua/handle/316497/30939
Назва: ТЕХНОЛОГІЇ БЮДЖЕТУВАННЯ: РЕАЛІЇ ТА ПЕРСПЕКТИВИ ВДОСКОНАЛЕННЯ
Інші назви: BUDGETING TECHNOLOGIES: REALITIES AND PROSPECTS FOR IMPROVEMENT
Автори: Лободіна, Зоряна Миколаївна
Ключові слова: бюджетування
технології бюджетування
програмно-цільове бюджетування
партиципаторне бюджетування
ґендерно-орієнтоване бюджетування
інклюзивно-орієнтоване бюджетування
Дата публікації: 2018
Видавництво: Аудиторська фірма "Аналітик"
Бібліографічний опис: Лободіна, З. М. Технології бюджетування: реалії та перспективи вдосконалення [Текст] / З. М. Лободіна // Економіка. Фінанси. Право. – 2018. – № 6/4. – С. 27–32.
Короткий огляд (реферат): Соціально-економічні трансформації, які відбуваються в Україні, та зумовлені внутрішніми і зовнішніми загрозами виклики національній безпеці потребують зміни наукових підходів до управління бюджетними коштами та удосконалення технологій бюджетування з метою покращення суспільного добробуту та прискорення економічного зростання Української держави. Мета дослідження полягає у науковому обґрунтуванні технологій бюджетування, виявленні проблем їх застосування та розробці пропозицій щодо шляхів удосконалення. Результати дослідження. Розглянуто концептуальні підходи до дефініції бюджетування, охарактеризовано види технологій бюджетування. Виявлено проблеми застосування програмно-цільового методу управління бюджетними коштами в Україні та обґрунтовано шляхи їх розв’язання. Розглянуто переваги та особливості функціонування партиципаторного та ґендерно-орієнтованого бюджетування. Висновки. Зважаючи на доцільність забезпечення соціально-економічного розвитку суспільства на основі концепції інклюзивного зростання, доведено необхідність удосконалення технологій бюджетування та рекомендовано запровадження на базі програмно-цільового, партиципаторного і ґендерно-орієнтованого бюджетування технології інклюзивно-орієнтованого бюджетування, визначено основні етапи інтеграції інклюзивних аспектів у бюджетний процес. Запропоновано трактування поняття «інклюзивно-орієнтоване бюджетування» як технології управління бюджетними коштами, яка відображає спосіб впливу методів, форм, інструментів, важелів бюджетного механізму на розподільчі відносини, полягає у забезпеченні відповідності результатів формування і використання бюджетних коштів пріоритетам соціально-економічного розвитку держави (адміністративно-територіального утворення), потребам громадян та базується на активній участі усіх зацікавлених сторін у бюджетних процедурах і рівних можливостях у доступі до бюджетних ресурсів та суспільних послуг. Практичне застосування запропонованої технології управління дасть змогу покращити добробут населення та забезпечити економічне зростання.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://dspace.tneu.edu.ua/handle/316497/30939
Розташовується у зібраннях:Статті

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Стаття.pdf914.76 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.