Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://dspace.wunu.edu.ua/handle/316497/30351
Назва: Систематика навчальних завдань модульно-розвивального підручника
Автори: Гірняк, Андрій
Ключові слова: модульно-розвивальний підручник
задача
освітня задача
навчальна задача
завдання
вправа
запитання
проблемна ситуація
типологія
типологізація
систематика
функціональні ознаки
психолого-дидактичні вимоги
апарат організації добування освітнього змісту
Дата публікації: 2008
Видавництво: ТНЕУ
Бібліографічний опис: Гірняк, А. Систематика навчальних завдань модульно-розвивального підручника [Текст] / Андрій Гірняк // Психологія і суспільство. – 2008. – № 2. – С. 116-138.
Короткий огляд (реферат): У широкому розумінні проблемність трактується як порушення рівноваги між індивідом і світом, що спричинює розгортання актів пізнання. Вона є атрибутивною характеристикою будь-якого пізнавального процесу, закономірністю навчального пізнання і творчого мислення, сутнісним чинником і показником розумового розвитку учня. За A.B. Фурманом, проблемна ситуація - це системоутворювальний, обов’язковий компонент навчального пізнання, основним призначенням котрого є породження продуктивних творчих процесів мислення учня, стимулювання його інтелектуального й особистісного розвитку, внутрішньої та зовнішньої самореалізації. Системними новоутвореннями-чинниками внутрішньої проблемної ситуації є проблемно-діалогічні форми свідомості (задача, запитання, проблема тощо), взаємодо-повнення яких у цілісному акті пізнання й визначає ефективність проблемного учіння [ 67, с. 117 — 118]. Здебільшого ядро навчальних проблем становлять усвідомлені учнем пізнавально-смислові суперечності, а система проблемних задач - кожна із цих суперечностей, тільки відображена за допомогою різних знакових форм (моделей). Отож проблемна ситуація зазвичай є генетично первинною стосовно задач, проблем і запитань [ 67, с. 56]. Проблемна задача і проблемне запитання, посідаючи місце одиничних формоутворень у пізнавальній сфері особистості, завжди вказують на тимчасову відсутність у суб’єкта засобів розв’язку, відображають квінтесенцію, суть внутрішньої проблемної ситуації [67, с. 124]. Дане трактування перегукується з поняттям задачі у смислі Ньюелла - як ситуації, що вимагає від суб’єкта певної дії, спрямованої на знаходження невідомого на основі використання його зв’язків з відомим за умов, коли суб’єкт не володіє способом (алгоритмом) цієї дії [1, с. 137].
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://dspace.tneu.edu.ua/handle/316497/30351
Розташовується у зібраннях:Психологія і суспільство 2008, № 2 (32)

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Гірняк.pdf709.64 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.