Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://dspace.wunu.edu.ua/handle/316497/2643
Назва: Аналітичне дослідження заробітної плати в Румунії та Молдові
Інші назви: Analytical research of salary in Romania and Moldova
Автори: Тоцька, Олеся
Totska, Olesia
Ключові слова: заробітна плата
леї
вид економічної діяльності
групування
діапазони
показники
освіта
Румунія
Республіка Молдова
Україна
Дата публікації: 2015
Видавництво: Економічна думка
Бібліографічний опис: Тоцька, О. Аналітичне дослідження заробітної плати в Румунії та Молдові [Текст] / Олеся Тоцька // Вісник Тернопільського національного економічного університету. - 2015. - Вип. 4. - С. 40-49.
Короткий огляд (реферат): Проведено короткий огляд наукових публікацій, які описують різні аспекти освітянської сфери у двох державах, що є південно-західними сусідами України, – Румунії та Республіці Молдова. Побудовано таблиці з показниками еволюції середніх щомісячних заробітків у цих країнах за 2011–2013 рр. Кожному виду економічної діяльності (ВЕД) присвоєно індивідуальний рейтинг від 1 (найвищий) до 19 (найнижчий рівень заробітної плати). Проведено групування 19 основних ВЕД за двома авторськими методиками: залежно від розміру доходів у цій сфері (перша) та їхньої рейтингової позиції (друга). За першою методикою кількість ВЕД у кожній групі – різна, а діапазони внутрішнього розкиду показників у середині груп – однакові. За другою методикою ВЕД по групах розподіляються рівномірно, а діапазони внутрішнього розкиду показників у середині груп відрізняються. Усі ВЕД розподілено до п’яти груп: 1) з високим рівнем заробітків; 2) з рівнем оплати праці вище середнього; 3) з середнім рівнем заробітної плати; 4) з рівнем доходів нижче середнього; 5) з низьким рівнем заробітків. Проаналізовано дані по освіті. Проведено порівняння отриманих результатів з аналогічними по Україні. Визначено, що рівень доходів румунів на порядок вищий, ніж українців, а жителів Молдови – навпаки, нижчий. Найбільш високооплачуваними сферами в сусідніх країнах є фінансова та страхова діяльність, а також інформація та зв’язок; найменш оплачуваними – проживання та громадське харчування (у Румунії), сільське, лісове та рибне господарство (у Республіці Молдова). Працівники освіти в Румунії отримують заробітки на середньому (друга методика) та нижче середнього (перша методика) рівні, а в Республіці Молдова – на низькому (перша методика) та нижче середнього (друга методика) рівні.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://dspace.tneu.edu.ua/handle/316497/2643
ISSN: 1993-0240
Розташовується у зібраннях:Вісник ТНЕУ 2015 Випуск 4

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Тоцька О..pdf415.33 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.