Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://dspace.wunu.edu.ua/handle/316497/2633
Назва: Податкове навантаження як основа детінізації власного бізнесу домогосподарств
Інші назви: The tax burden as a basis for legalization of households own business
Автори: Перит, Ірина
Peryt, Iryna
Ключові слова: домогосподарство
підприємець
підприємницька діяльність
тіньова економіка
детінізація
податкове навантаження
Дата публікації: 2015
Видавництво: Економічна думка
Бібліографічний опис: Перит, І. Податкове навантаження як основа детінізації власного бізнесу домогосподарств [Текст] / Ірина Перит // Вісник Тернопільського національного економічного університету. - 2015. - Вип. 3. - С. 62-70.
Короткий огляд (реферат): Розглянуто основні аспекти та наслідки податкового навантаження на дохід приватних підприємців в умовах сучасної економіки. Проведено аналіз впливу податків та зборів на діяльність приватного підприємця. Здійснено поділ тіньового підприємницького середовища на сегменти та проведено порівняльну характеристику податкового навантаження на приватних підприємців за календарний місяць в розрізі основних податків та зборів. Виокремлено основні фактори впливу на рівень тінізації підприємницької діяльності домогосподарств в умовах сучасної економічної ситуації: надмірний регуляторний та податковий тиск, низька ефективність діяльності держави у забезпеченні розвитку конкурентного середовища, низька фінансова грамотність населення, втручання владних структур у діяльність господарюючих суб’єктів, високий рівень монополізації внутрішнього ринку та корумпованість державних органів. Досліджено рівень тіньової діяльності серед приватних підприємців України та узагальнено основні методи отримання прихованих доходів: неформальна зайнятість та приховування фондів оплати праці, незаконне відшкодування ПДВ, часткове відображення фінансових операцій у бухгалтерському обліку, незаконне використання податкових пільг та знижок, неправомірне формування собівартості товарів та послуг, заміщення елементів валового доходу на елементи, які оподатковуються за мінімальною ставкою. Конкретизовано причини виникнення підприємницьких тіньових доходів домогосподарств та шляхи їх зменшення. На основі проведеного анкетування, експертного опитування серед вітчизняних приватних підприємців щодо особливостей податкового середовища країни проаналізовано позитивний та негативний вплив податкової системи на власний бізнес домогосподарств. Акцентовано увагу на необхідності зменшення рівня податкового навантаження на доходи домогосподарств від підприємницької діяльності, як одного із основних методів детінізації економіки. Наголошено на необхідності впровадженні нової стратегії детінізацїї економічної діяльності підприємців, яка має полягати у першочерговому створенні сприятливих умов для легальної економічної діяльності на основі максимального врахування їх інтересів.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://dspace.tneu.edu.ua/handle/316497/2633
ISSN: 1993-0240
Розташовується у зібраннях:Вісник ТНЕУ 2015 Випуск 3

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Перит І..pdf470.07 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.