Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://dspace.wunu.edu.ua/handle/316497/22289
Назва: Спосіб керування профілем температурного поля багатозонного об'єкта та пристрій для його реалізації
Інші назви: Method and device for control of multiregion object temperature field profile
Автори: Кочан, Орест Володимирович
Kochan, Orest Volodymyrovuch
Кочан, Роман Володимирович
Kochan, Roman Volodymyrovych
Кочан, Володимир Володимирович
Kochan, Volodymyr Volodymyrovych
Ключові слова: термоелектричний перетворювач
thermoelectric converter
профіль температурного поля
profile of temperature field
нейронні мережі
neural networks
Дата публікації: 2014
Видавництво: Державна служба інтелектуальної власності України
Бібліографічний опис: Пат. 105541 U, МПК (2014.01) G01K 13/00. Спосіб керування профілем температурного поля багатозонного об'єкта та пристрій для його реалізації / О. В. Кочан, Р. В. Кочан, В. В. Кочан (Україна); заявник та патентовласник Науково-дослідний інститут інтелектуальних комп'ютерних систем Тернопільського національного економічного університету. – № a201206433; заявл. 28.05.2012; опубл. 26.05.2014, бюл. № 10.
Короткий огляд (реферат): Винахід відноситься до систем керування профілем температурного поля об'єктів із значним тепловим зв'язком між зонами регулювання температури, зокрема, термоелектричного перетворювача з керованим профілем температурного поля (ТЕП з КПТП). Полягає у вимірюванні поточної температури всіх зон, визначенні їх відхилення від заданої та його подачі на вхід навченої нейронної мережі (НМ), яка визначає необхідні зміни потужності нагрівачів зон. На додаткові входи НМ подають поточні температури всіх зон об'єкта, а при навчанні НМ вектори навчальної вибірки містять задані випадковим чином прирости потужності нагрівачів зон і відповідні, експериментально знайдені прирости температури та її поточні значення. Пристрій складається з давачів температури нагрівачів всіх зон, підключених до входів багатоканальної вимірювальної підсистеми (БВП), виходи якої підключені до входів блоків віднімання, інші входи останніх підключені до виходів блоку задания температури зон (БЗТЗ), а виходи - до входів НМ, виходи якої підключені до входів блоків керування потужністю нагрівачів зон. В пристрій введено блок задания приростів потужності нагрівачів, вихід якого підключено до входу керування БЗТЗ, і блок навчання НМ, причому під час навчання НМ її виходи підключені лише до входів блоку навчання нейронної мережі, другі входи якого підключені до входів блоків керування потужністю нагрівачів всіх зон і виходів блоку задания приростів потужності, а виходи БВП підключені теж до додаткових входів НМ та додаткових входів БЗТЗ. Запропонований спосіб керування профілем температурного поля багатозонного об'єкта та пристрій для його реалізації забезпечують, порівняно з прототипом, значно вищу якість керування (меншу кількість ітераційних циклів, необхідних для входження в межі допуску на профіль температурного поля об'єкта, зокрема, ТЕП з КПТП) навіть при значних змінах профілю температурного поля (коли проявляються недоліки прототипу, викликані нелінійними залежностями між приростами потужності та приростами температури). Цей спосіб може значно покращити експлуатаційні властивості ТЕП з КПТП, зокрема, зменшити час його реакції на зміни зовнішнього профілю температурного поля. Запропонований спосіб може знайти використання при керуванні профілем температурного поля багатозонними печами, наприклад, термообробки фарфорових виробів.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://dspace.tneu.edu.ua/handle/316497/22289
Розташовується у зібраннях:Патенти



Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.