Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://dspace.wunu.edu.ua/handle/316497/11519
Назва: Дебіторська та кредиторська заборгованості: проблеми класифікації
Автори: Домбровська, Наталія Романівна
Ключові слова: Класифікація, зобов’язання, довгострокова дебіторська заборгованість, поточна дебіторська заборгованість, кредиторська заборгованість.
Дата публікації: 2014
Бібліографічний опис: Домбровська, Н. Р. Дебіторська та кредиторська заборгованості: проблеми класифікації [Текст] Всеукраїнський науково-виробничий журнал “Інноваційна економіка”.− 2014.− Випуск 1. − Тернопіль – С. 182–187.
Короткий огляд (реферат): Мета. Розвиток методики обліку дебіторської та кредиторської заборгованості шляхом систематизації класифікаційних груп для їх ефективного управління на підприємстві. Методика дослідження. На основі узагальнення теоретичних джерел і наукової літератури було розглянуто поняття “класифікація” та основні принципи, на яких ґрунтується цей процес. З огляду на те, що при класифікації економічної інформації широко використовують ієрархічну та фасетну системи, за допомогою методів індукції та дедукції, досліджено суть і принципи дії цих систем та вимоги, котрим повинна відповідати класифікація. У дослідженні із застосуванням діалектичного підходу проаналізовано особливості класифікації дебіторської та кредиторської заборгованості суб’єктів господарювання на основі чинних нормативних актів та літературних джерел. Це дало змогу зробити висновок про те, що класифікація заборгованості, зокрема обліковцями, частіше за все здійснюється в межах рахунків, що є в Плані рахунків, причому вона є неповною і охоплює лише одну ознаку класифікації. Методи причинно-наслідкового зв’язку та абстрактно-логічний використовувалися для удосконалення класифікації заборгованості з метою її ефективного управління на підприємстві За допомогою абстрактно-логічного методу дослідження для забезпечення ефективної організації обліку заборгованості було рекомендовано внести зміни до П(С)БО 10, які б чітко розмежували поняття довгострокової та короткострокової заборгованостей враховуючи те, що поточна дебіторська заборгованість є оборотним активом, а довгострокова – необоротним, і вони обліковуються на різних рахунках. Результати. Набули подальшого розвитку питання класифікації дебіторської та кредиторської заборгованості суб’єктів господарювання для її ефективного управління. Сформовано рекомендації щодо внесення уточнення до П(С)БО, що в кінцевому рахунку актуалізує роботу бухгалтерської служби. Наукова новизна. Обґрунтовано класифікацію заборгованості за різними ознаками та систематизовано класифікаційні групи, що необхідно користувачам фінансової звітності для прийняття рішень. Практична значущість. Отримані результати дослідження можна використовувати як для складання фінансової звітності, так і для управлінських рішень щодо регулювання розрахунків та управління заборгованістю.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://dspace.tneu.edu.ua/handle/316497/11519
Розташовується у зібраннях:Статті

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Домбровська Н.Р. 2014 ІНОВАЦ ЕКОНОМІКА_.doc93 kBMicrosoft WordПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.